Online Lelki Egészség Tanácsadás (OLET) oldalt hozott létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az SZTE, PTE és DE egyetemi partnereivel az EFOP-2.2.0-16-2016-00002 azonosítószámú „Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételek fejlesztése” elnevezésű kiemelt projektje keretében.

0001

A projekt 2019. májusától indította el a fiatalkorúak számára létrehozott Online Lelki Egészség Tanácsadást, amely anonim módon nyújt ingyenes konzultációt a problémával küzdőknek. Az internet alapú tanácsadás segítséget nyújt mindazoknak, akik az adott gondjukkal, nehézségükkel kapcsolatban információt szeretnének, legyenek akár a páciensek és szüleik, akár a segítőik, a tanáraik. Cél továbbá a 18 év alattiak mentális egészségi állapotának javítása, az ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztése és a korszerű, költséghatékony működtetés feltételeinek kialakítása. Kiemelten fontos, hogy az érintett rászorulók mielőbb orvosi szakellátást kapjanak, és ezáltal csökkenjen a mentális problémákkal küzdök kirekesztettsége.

0002

A fiatalok életvezetési, tanulási, viselkedési, függőségi vagy egyéb lelki problémáival kapcsolatos kérdéseket a https://olet.aeek.hu portálon lehet feltenni. Az ide érkező leveleket három napon belül segítő hivatású, online tanácsadásra is felkészített mentálhigiénés szakemberek válaszolják meg, és segítenek a kérdéses probléma megoldásában, vagy a kliens megfelelő szolgálathoz, szakemberhez irányításában.

0003

Kérjük, hogy a mellékelt, az OLET szolgáltatást ismertető tájékoztató plakátokat saját intézményi honlapjukon, faliújságukon kihelyezni szíveskedjenek, valamint jutassák el azokat a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézményeknek is.

Az OLET szolgáltatásairól további információk az ÁEEK honlapján, a projekt oldalára kattintva, továbbá az alábbi linken találhatók:

https://www.aeek.hu/-/online-lelki-egeszseg-tanacsadas