A „Lehetetlen nincs – Egy nap a nevelőszülőkért” címet viselő, nevelőszülőséget támogató országos kampány Pest megyei állomása december 4-én került megrendezésre a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségén. Nevelőszülők és szakemberek beszéltek a hivatásukról egy kötetlen pódiumbeszélgetés keretén belül, valamint a megyében működő nevelőszülői hálózatok is bemutatkozhattak.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy a nevelőszülők akkor adnak közösséget egy gyermeknek, amikor arra a leginkább szükség van. „Nem csak távolról, a tribünről szurkolnak" a nehéz helyzetben lévő gyermekeknek, hanem megfogják a kezüket, és átsegítik őket az előttük lévő akadályokon. Elmondta továbbá azt is, hogy a rendezvénysorozat célja egyrészt az, hogy új nevelőszülőket toborozzanak, másrészt pedig növelni szeretnék ennek a nehéz, de szép hivatás társadalmi megbecsültségét.
Államtitkár urat követően dr. Radich Orsolya, a Pest Megyei Kormányhivatal főigazgatója, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Pest Megyei Kirendeltségének igazgatója, dr. Pitzné Heinczinger Mónika is beszélt arról, hogy milyen fontos megadni a nehéz helyzetben lévő gyermekek számára a lehetőséget arra, hogy valódi, szerető családban nevelkedjenek.

1

A rendezvény díjátadóval folytatódott a Vármegyeháza patinás Dísztermében. A Katolikus Karitász orvosmissziója önkéntes munkájuk elismeréseként Pro Voluntarius Díjban részesült a Kárpátalján és a Délvidéken nehéz körülmények között élő emberek orvosi ellátásának biztosítása miatt. Ezen felül négy hivatásos nevelőszülő vehette át a Szent Kristóf a Gyermekekért Díjat a gyermek- és ifjúságvédelem területén végzett kiemelkedő munkájukért: Bodor János Istvánné, Walterné Golyán Éva, Füleki Árpádné, valamint Kovácspál Piroska.

2

Sor került továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közös szervezésében megrendezett „Lehetetlen nincs” című országos rajz- és videopályázat eredményhirdetésére is. A pályázat nagy sikert aratott Pest megyében, több mint kétszáz mű érkezett. Az alkotások mindegyike a gondozásban élő gyermekek és fiatal felnőttek vágyairól, megtörtént eseményekről és álmaikról szólnak. Az első korcsoport, a legkisebbek nyertese Vidák Kevin (9) Legyőzöm a sárkányt című alkotásával, a második korcsoport legjobbja Cukrász címet viselő rajzával Csáki-Gecse Laura (13), a harmadik korcsoport, a fiatal felnőttek legeredményesebb pályázója pedig Trencsényi Julianna (22). Alkotásának címe „Cica ház”.

3

A díjátadót követően az érdeklődők megnézhették a legjobbnak ítélt műveket, valamint betekintést nyerhettek a nevelőszülőség mindennapjaiba. Nevelőszülők és szakemberek beszélgettek nyíltan és őszintén a hivatás szépségéről, fontosságáról és a nehézségekről is egy kötetlen pódiumbeszélgetés keretében.
A Pest Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózatának nevelőszülői beszéltek arról, hogy miért választották ezt a hivatást, hogy mi az, ami nap mint nap motiválja őket. A beszélgetésben több generáció is részt vett, anya és lánya mesélt arról, hogyan viszik tovább a családban a nevelőszülőséget, mint hagyományt. Mivel a szakellátásba rendkívül sok tehetséges gyermek kerül, kiemelten fontos terület a tehetségük felfedezése, a képességeik fejlesztése és a kreativitás kibontakoztatása. Szó esett a Központi Oktatási Program nevelőszülői képzéséről, amely a jelen lévők elmondása szerint rendkívül hasznos, mivel az ismeretek által hatékonyabban és jobban el tudják látni a rájuk háruló feladatokat. A gyermekvédelmi gyámok arról beszéltek, hogy szakemberként miben és hogyan tudják támogatni, illetve tehermentesíteni a nevelőszülőket. A rendezvényen és a pódiumbeszélgetésen az egyházi és civil szervezetek képviselői egyaránt részt vettek, szaktudásukat és tapasztalataikat osztották meg a jelenlévőkkel.

Ez idő alatt a jelen lévő gyermekek kézműves foglalkozáson vehettek részt, valamint arcfestő és játékszoba várta őket.

4